Blog

Met koffie meer succes op de eerste date

Een koffiebar is een uiterst geschikte plek om af te spreken voor een eerste offline ontmoeting. Want wat we altijd al een beetje vermoeden is nu wetenschappelijk aangetoond; met een kop koffie of een andere warme drank in de hand zijn we geneigd om andere personen hartelijker, zorgzamer en warmer te beoordelen. De John Bargh groep — een sociaal psychologisch onderzoek team aan de Yale Universiteit in de Verenigde Staten — heeft het als een van de bevindingen vermeld binnen een recent onderzoek naar de invloed van warmte op de psyche van de mens.

Warm maakt warm

In een onderdeel van het Yale onderzoek werden onwetende reflectanten na een 30 minuten durende conversatie gevraagd om de persoonlijkheid van de gesprekspartner te omschrijven. Het bleek dat de groep die tijdens het gesprek van een warm drankje (koffie, thee, chocolademelk) genoot een aanzienlijk positiever beeld presenteerde over de andere partij dan de groep die een koud drankje in de hand had. Hoe dat komt? Volgens John Bargh bestaat er een direct verband tussen fysieke warmte (van het kopje in de hand) en psychologische warmte. Hij brengt deze relatie helemaal terug naar de periode dat we als foetus de warmte binnen de baarmoeder als een signaal van vertrouwen ervoeren. Zolang het warm was, was alles goed.

Hoe het onderzoek bij je date patroon past

Een gemiddelde eerste offline ontmoeting tussen mensen die elkaar op een online dating site hebben leren kennen duurt niet veel langer dan 30 minuten. Om de kans om een positieve indruk op je date te maken te vergroten kan je de volgende adviezen meenemen.

  • Spreek af in een warme koffiebar met een amicale sfeer. In kille koffiebars waar de airconditioner hoog wordt ingesteld zodat de koffie sneller gedronken wordt en beter smaakt gaat het ’warmte effect’ verloren.
  • Kies voor een koffiebar met een snelle service, zodat jullie reeds vroeg in het gesprek een warm drankje in de handen hebben. Bij het Yale onderzoek hadden warme thee en warme chocolademelk hetzelfde resultaat als warme koffie, waardoor een mogelijke invloed van cafeïne werd uitgesloten.
  • Wacht als vrouw niet totdat de man bestelt, maar neem bij aankomst zelf een initiatief.
  • Probeer het drink-tempo van de andere aan te houden, zodat jullie gelijktijdig een tweede kopje kunnen bestellen.
  • Sluit de date af voordat de kopjes hun magische warmte kwijt zijn.

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 3 beste senioren datingsites

Tegenwoordig is het voor ouderen steeds belangrijker om een partner te kunnen vinden. Een partner waarmee ze oud kunnen worden. …

7 Valentijn Cadeaus waar je niet mee kan falen

Het is weer bijna zover: Valentijnsdag! Hét moment om jouw (geheime) liefde te verassen. Maar wat geef je hem of haar?! …

Een geheime relatie via Second Love

Vroeger ontstonden relaties over het algemeen tijdens een avondje uit in de plaatselijke horecagelegenheid of een café of …